logo recbt


   Θυγατρικό εκπαιδευτικό κέντρο του Ινστιτούτου Albert Ellis   

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ (ΨΥΧΙΚΗ) ΥΓΕΙΑ

 

Γίνε Ειδικός στο Ευ Ζην και στην (Ψυχική) Υγεία!

 

Εκπαίδευση και Κατάρτιση στο Ευ Ζην και στην (Ψυχική) Υγεία: Μαθήματα, Σεμινάρια, Εργαστήρια και Πρακτική Εκπαίδευση/Κατάρτιση για όλο το κοινό!

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Για πληροφορίες όσον αφορά τα/τις Μαθήματα-Σεμινάρια-Εργαστήρια-Εκπαιδεύσεις του Ανοικτού Σχολείου πλοηγηθείτε στον δικτυακό τόπο:

http://www.recbt.gr/el/kat/epistimones-epaggelmaties/itemlist/category/103-anoikto-scholeio-ey-zin-kai-psychiki-ygeia

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Για δηλώσεις συμμετοχής στις δράσεις του Ανοικτού Σχολείου πατήστε http://www.recbt.gr/el/online-registration

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ. 210 6142110 / 210 6128950, ή στο e-mail info@recbt.gr

______________________________________________________________________________________________________________________________________


Εισαγωγικές Πληροφορίες

Καλώς ήρθατε στο Ανοικτό Σχολείο για το Ευ Ζην και την Ψυχική Υγεία, τη νέα δυναμική, καινοτόμο και εύχρηστη υπηρεσία του Ελληνικού Ινστιτούτου για την RECBT!

Το Ανοικτό Σχολείο σάς παρέχει τη δυνατότητα να λάβετε μέρος σε διαφορετικές δράσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου για την RECBT (π.χ. μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια, εκπαιδεύσεις κ.α.) και να γίνετε Ειδικός στο Ευ Ζην και στην (Ψυχική) Υγεία!

Ως Ειδικός στο Ευ Ζην και στην (Ψυχική) Υγεία ορίζεται το άτομο το οποίο διαθέτει την επάρκεια να βοηθά άλλους ανθρώπους (και τον εαυτό του) να αποκτήσουν προσωπική, κοινωνική, οικονομική, ψυχολογική, πνευματική και σωματική υγεία. Το Ευ Ζην συσχετίζεται θετικά με την (αντικειμενική και υποκειμενική) υγεία, την υγιή αισιοδοξία παρά τις αντιξοότητες, την ικανοποίηση από τη ζωή, το αίσθημα συναισθηματικής ελευθερίας και τα αισθήματα πληρότητας και σκοπού (Neenan & Dryden, 2014. McNulty, 2011).

Ωστόσο, το Ευ Ζην δεν είναι μόνο θέμα θετικής σκέψης και διάθεσης αλλά, κυρίως, είναι αποτέλεσμα ορθολογικής σκέψης και εκτίμησης των γεγονότων που συμβαίνουν στο παρόν! Συγκεκριμένα, αν το άτομο αντιμετωπίζει ένα αρνητικό γεγονός, δεν είναι προς το συμφέρον του να νιώσει ένα θετικό συναίσθημα ή να πράξει μια θετική συμπεριφορά γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι σα να αρνείται την πραγματικότητα. Αντίθετα, είναι σημαντικό να αξιολογήσει το αρνητικό γεγονός με ορθολογικό τρόπο, να μην πέσει στις παγίδες της αδιαφορίας και της επιθετικότητας, και να συνεχίσει να αγωνίζεται για να υιοθετεί συμπεριφορές δραστικής αντιμετώπισης της κατάστασης και τελικά να αισθάνεται όσο καλύτερα είναι δυνατό δεδομένων των συνθηκών/αντιξοοτήτων.

Τις παραπάνω ιδέες υιοθετεί η Λογικοθυμική Συμπεριφορική Θεωρία (Rational-Emotive Behavior Theory, REBT), η πρώτη γνωσιακή συμπεριφορική πρακτική θεωρία που σχηματίστηκε από τον ψυχολόγο Albert Ellis το 1955 στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την REBT, το άτομο μπορεί να παραμένει υγιές και να διατηρεί το Ευ Ζην του ακόμη και αν τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του είναι πολύ αρνητικά (έως καταστροφικά σε συγκεκριμένους τομείς) αρκεί να μάθει να αξιοποιεί τη σκέψη του με ορθολογικό και παραγωγικό τρόπο. Το σύνθημα της REBT είναι «Σκέφτομαι ορθολογικά για να αισθάνομαι και να συμπεριφέρομαι καλύτερα»!

Γι’ αυτό, το Ανοικτό Σχολείο, σε κάθε του δράση, εξοπλίζει το εκπαιδευόμενο κοινό με τις βασικές αρχές της REBT που είναι η απόκτηση ατομικής συναισθηματικής ευθύνης, η διαφορά μεταξύ υγιών και μη υγιών συναισθημάτων (θετικών ή και αρνητικών), ο εντοπισμός παράλογων ιδεών και η μετατροπή τους σε ορθολογικές καθώς και η υιοθέτηση και διατήρηση μιας υγιούς και μακροπρόθεσμης νοοτροπίας και φιλοσοφίας σε θέματα που αφορούν τον εαυτό, τους άλλους και τον κόσμο.

Οι εκπαιδευόμενοι του Ανοικτού Σχολείου, μέσα από τις δράσεις του, μαθαίνουν να βοηθούν τον εαυτό τους και τους άλλους να αποκτήσουν ορθολογικό Ευ Ζην με διάρκεια, συχνότητα και δυναμισμό! Επίσης, αποκτούν ένα δίπλωμα το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα για επαγγελματική εξέλιξη σε διαφορετικούς και ανερχόμενους τομείς που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό ενώ θα διαθέτουν και ευκαιρίες επαγγελματικής συνεργασίας με το Ινστιτούτο RECBT.

Η διαδικασία απόκτησης του διπλώματος στο Ευ Ζην και στην (Ψυχική) Υγεία είναι απλή: Σε περίπτωση που συλλέξετε 1000 Μονάδες Συνεχιζόμενης Εκπαιδευτικής Κατάρτισης, παρακολουθώντας τις διαφορετικές προτεινόμενες δραστηριότητες του Ανοικτού Σχολείου, τότε θα μπορέσετε να αποκτήσετε το Δίπλωμα στο Ευ Ζην και στην Ψυχική Υγεία!

Με το Δίπλωμα αυτό θα μπορείτε να πιστοποιηθείτε ως ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας, ευ ζην, ποιότητας ζωής και ευημερίας έχοντας μάθει να αξιοποιείτε με περιεκτικό, έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο τις επιστήμες της ψυχολογίας, τη συμβουλευτικής και της παιδαγωγικής! Δεν υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις όσον αφορά την περισυλλογή των μονάδων και την απόκτηση του Διπλώματος. Αυτό μπορεί να γίνεται κατά βούληση ανάλογα με το πρόγραμμά σας! Κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε κάποια δράση του Ανοικτού Σχολείου θα πιστώνεστε τις μονάδες που αντιστοιχούν στην εκπαίδευση που λάβατε και οι μονάδες θα προστίθενται άμεσα στον προσωπικό σας φάκελο ο οποίος θα φυλάσσεται στη γραμματεία του Ινστιτούτου (υπεύθυνη οργάνωσης των φακέλων είναι η κα Στέλλα Κασάπη, τηλ. επικοινωνίας 210 6128950).

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κάθε δράση του Ανοικτού Σχολείου περιλαμβάνει τη συγκέντρωση Μονάδων Συνεχιζόμενης Εκπαιδευτικής-Επαγγελματικής Κατάρτισης. Για παράδειγμα, ένα 2-ωρο μάθημα στο πλαίσιο του Ανοικτού Σχολείου αντιστοιχεί σε 2,5 Μονάδες Συνεχιζόμενης Εκπαιδευτικής-Επαγγελματικής Κατάρτισης (1 Μονάδα Συνεχιζόμενης Εκπαιδευτικής-Επαγγελματικής Κατάρτισης=45’ της ώρας). Με τη συγκέντρωση 1000 μονάδων, θα μπορείτε να πιστοποιηθείτε ως Ειδικός στο Ευ Ζην και στην (Ψυχική) Υγεία και θα έχετε τη δυνατότητα να αιτηθείτε επαγγελματική συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο για την RECBT στο πλαίσιο επέκτασης των δράσεών του.

Βασικός στόχος του Ελληνικού Ινστιτούτου για την RECBT είναι η εμπεριστατωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση όλου του πληθυσμού-κοινού (επαγγελματιών και μη) σε εμπειρικά βασισμένες και τεκμηριωμένες πρακτικές προαγωγής της υγείας και εκπαίδευσης σε προσωπικό, διαπροσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Για να το καταφέρει αυτό σας καλεί να γραφτείτε στις δράσεις του Ανοικτού Σχολείου! Οι δράσεις του ανοικτού Σχολείου περιλαμβάνουν μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια και εκπαιδεύσεις σε διαφορετικά ζητήματα ψυχικής υγείας κι εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες για τους τύπους εκπαίδευσης-κατάρτισης, τις μέρες-ώρες διεξαγωγής και το κόστος μπορείτε ν δείτε αναλυτικά στο κάθε κεφάλαιο παρακάτω.

 

Ημέρες και Ώρες Διεξαγωγής

Τα μαθήματα-σεμινάρια-εργαστήρια θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο 10.00 με 12.00 το πρωί, 12.00 με 14.00 το μεσημέρι καθώς και απογεύματα Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης μεταξύ 18.00 και 22.00 (18.00-20.00 ή 20.00-22.00). Για τη διεξαγωγή του κάθε μαθήματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων (4) ατόμων. Οι μέρες και οι ώρες των μαθημάτων μπορούν, επίσης, να διαμορφώνονται σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους.

 

Εγγραφές στο Ανοικτό Σχολείο για το Ευ Ζην και την (Ψυχική) Υγεία

Για εγγραφές στο Ανοικτό Σχολείο, δηλώστε συμμετοχή εδώ http://www.recbt.gr/el/online-registration επιλέγοντας το/τα μάθημα/μαθήματα-σεμινάριο/α που σας ενδιαφέρουν ή στείλτε μας e-mail στο info@recbt.gr ή τηλεφωνήστε μας στα τηλ. 210 6128950, 210 6142110 καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή μεταξύ 12.00 και 20.00. Θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας για να συζητήσουμε ώρες και μέρες διαθεσιμότητας για το/τα μάθημα/μαθήματα που θα έχετε επιλέξει.

______________________________________________________________________________________________________________________________________


Βιβλιογραφία

McNulty, J. K., & Fincham, F. D. (2011). Beyond Positive Psychology? Toward a contextual view of psychological processes and well-being. American Psychologist, 67(2), 101-110.

Neenan, M., & Dryden, W. (2014). Life Coaching: A Cognitive Behavioural approach (2nd Ed.). Hove: Routledge.

 

Σεμινάρια για επιστήμονες