logo recbt


   Θυγατρικό εκπαιδευτικό κέντρο του Ινστιτούτου Albert Ellis   

Προσωπικό

Καταγραφή 2

 

Χρυσούλα Κωστογιάννη (Ph.D., RE&CBT, Ellis Scholar)

Διευθύντρια και Επόπτρια Επιστημονικών και Επαγγελματικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης

Η Δρ. Χρυσούλα Κωστογιάννη σπούδασε Ψυχολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου πήρε πτυχίο Ψυχολογίας (Bachelor of Science, 1986) από το Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας, το μεταπτυχιακό της Δίπλωμα Ψυχολογίας (Μaster of Αrts, 1991) και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή (Doctorate of Philosophy, 1994) στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης στην Κλινική και Σχολική Ψυχολογία. Ολοκλήρωσε την μετα-διδακροτική κλινική της εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Albert Ellis της Νέας Υόρκης, όπου και εκπόνησε την μεταδιδακτορική της διατριβή (Post-Doctorate) στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Rational Emotive Behaviour Therapy) το 2000. Από το 2003, διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής και Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, το οποίο αποτελεί θυγατρικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ινστιτούτου Albert Ellis. Η Δρ. Κωστογιάννη εποπτεύει επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ειδικά ψυχολόγους και ψυχιάτρους ως μέρος της Εκπαίδευσης στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία στην Αθήνα και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας σε άλλα διεθνή θυγατρικά κέντρα.

Από το 1995 μέχρι το 2012, ήταν Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Τμήματος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College), όπου δίδασκε μαθήματα εφαρμοσμένης ψυχολογίας, όπως Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων, Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων, Συμβουλευτική Ψυχολογία και Μέθοδοι Ψυχοθεραπείας, Ψυχομετρία, Αξιολόγηση Προσωπικότητας και Ικανοτήτων, Θεωρίες Προσωπικότητας, Ανθρώπινη Διαφορετικότητα, Διαχείριση του Στρές. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2013, διορίστηκε Διευθύντρια των προγραμμάτων Ψυχολογίας στο Ελληνοαμερικανικό Πανεπιστήμιο/Κολλέγιο, όπου ανέλαβε και την λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος της κλινικής ψυχολογίας, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013 - 2014, κατείχε το αξίωμα της Επικεφαλής Ψυχολογίας (Chair of Psychology) στο Ελληνοαμερικάνικο Πανεπιστήμιο/Κολέγιο Αθηνών. Επιπλέον, το 2013-2014, ίδρυσε το Κέντρο Συμβουλευτικής του Ελληνοαμερικάνικου Πανεπιστημίου/Κολεγίου Αθηνών, υπό την δική της διεύθυνση. Η Δρ. Κωστογιάννη παρουσιάζει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο και ερευνά την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας, σε ένα εύρος θεμάτων συμπεριλαμβανομένων των πολιτισμικών παραγόντων στην ψυχοπαθολογία, του θυμού, της κατάθλιψης, των διαταραχών διατροφής κ.α. Στο πλαίσιο της Κλινικής Ψυχολογίας είναι ειδικός στην ατομική και ομαδική Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, συμβουλευτική και coaching καθώς και στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία/ συμβουλευτική ζευγαριών. Η Δρ. Κωστογιάννη εργάζεται ως ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια με άτομα, ομάδες και ζευγάρια σε διάφορα κοινωνικο-συναισθηματικά και συμπεριφορικά ζητήματα. Έχει συνεργαστεί ως εξωτερική σύμβουλος με μέλη της διεύθυνσης διάφορων οργανισμών, με στόχο την προώθηση επαγγελματικής ικανοποίησης και βέλτιστη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Παράλληλα, ειδικεύεται στην ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση ακαδημαϊκών δυσκολιών, δυσκολιών μάθησης και διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και συναισθηματικών-κοινωνικών-συμπεριφορικών δυσκολιών και παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εξέλιξης σε εφήβους και ενήλικες. Στο πλαίσιο της Σχολικής Ψυχολογίας, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία ως εξωτερική σύμβουλος πολλών σχολείων κατά τα τελευταία 20 χρόνια με παρουσιάσεις εργαστήρια για γονείς και δασκάλους σε θέματα γονεϊκής αποτελεσματικότητας, συνειδητοποίησης, και παρέμβασης των γονέων σε θέματα που ποικίλουν από τη γονεϊκή ενημερότητα θεμάτων παιδικής και εφηβικής ηλικίας έως εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις γονέων και εκπαιδευτικών (π.χ. coaching, διαχείριση θυμού, δεξιότητες επικοινωνίας). Η Δρ. Κωστογιάννη είναι αναγνωρισμένη Σχολική Ψυχολόγος από τη Πολιτεία της Νέας Υόρκης από το 1990 ενώ παράλληλα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και Διεθνές Μέλος του American Psychological Association.

Από το 1994 ιδιωτεύει στην περιοχή Αμαρουσίου, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Ελληνικό κράτος. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και κατοικεί στην Αθήνα.

 

 

 

dimitriskatsikis

 

Δημήτρης Κατσίκης (Ph.D., RE&CBT)

Συντονιστής Επιστημονικών και Επαγγελματικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης

Ο Δημήτρης Κατσίκης είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος Ψυχολογίας από τον Τομέα Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας (Ph.D.) του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε τον έλεγχο και την εφαρμογή ενός προγράμματος παρέμβασης συμβουλευτικής ψυχολογίας σύμφωνα με την Κοινωνικογνωστική Θεωρία Σταδιοδρομίας (Lent, Brown, & Hackett, 1994) σε εφήβους μέσης εφηβικής ηλικίας που αξιολογήθηκαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο για αποτυχία ατομικών και επαγγελματικών επιλογών. Ο Δρ. Κατσίκης είναι πιστοποιημένος στη Λογικοθυμική και Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Rational Emotive & Cognitive Behavior Therapy, RECBT) από το Ελληνικό Ινστιτούτο για την RECBT στην Αθήνα (επίσημα αναγνωρισμένο κέντρο RECBT από το Ινστιτούτο Albert Ellis της Νέας Υόρκης). Επίσης, είναι ειδικευμένος στη Λειτουργική Ανάλυση Συμπεριφοράς (Functional Behavior Analysis, FBA) από το Πρότυπο Επιστημονικό Κέντρο Θεραπείας και Ανάλυσης Συμπεριφοράς «ΜΟΝΟΡΟΔΙ» στην Αθήνα και στη Συμβουλευτική Διαδικασία (Counselling Process) από την Εταιρεία για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία στη Θεσσαλονίκη.

Εργάζεται ως Συντονιστής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Ινστιτούτο για την RECBT. Έχει συνεργαστεί ως διδάσκων με το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το Μεσογειακό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και με το Ελληνοαμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα διδάσκοντας μαθήματα σχετικά με την αξιολόγηση παιδιών/εφήβων, την αναπτυξιακή και εξελικτική ψυχολογία, την ψυχολογία δυσκολιών μάθησης, την ψυχοπαθολογία και διάγνωση ενηλίκων/παιδιών/εφήβων και την ηθική/δεοντολογία στην ψυχολογία. Επιπλέον, εργάζεται ως επαγγελματίας ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα ψυχικής υγείας και σε προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν την εφαρμογή της Λογικοθυμικής Συμπεριφορικής Θεωρίας στην Ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική, στην Εκπαίδευση, στο Coaching και σε άλλα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύει μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και είναι κριτής άρθρων στα επιστημονικά περιοδικά Journal of Rational-Emotive and Cognitive Behavior Therapy και Journal of Evidence-Based Psychotherapies. Είναι μόνιμος συνεργάτης του δικτυακού τόπου www.psychologynow.gr

 

Επιστημονικά Ενδιαφέροντα: Ψυχολογική θεωρία, έρευνα και παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ενήλικες, μέθοδοι αξιολόγησης ψυχολογικών προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, συμβουλευτική ψυχολογία & ψυχοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους, πηγές υποστήριξης και εμπόδια ψυχολογικής ανάπτυξης, νέες τεχνολογίες και ψυχολογική παρέμβαση

 

 

IMG 20170928 170613

 

 

Στέλλα Κασάπη (M.Sc., RE&CBT)

Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ψυχολογικής Αξιολόγησης Ενηλίκων, Παιδιών και Εφήβων

Η Στέλλα Κασάπη είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας από τον Τομέα Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας (Ph.D.) του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μεταπτυχιακή της εργασία αφορούσε τον εκφοβισμό σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η κα Κασάπη είναι πιστοποιημένη στη Λογικοθυμική και Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Rational Emotive & Cognitive Behavior Therapy, RE&CBT) από το Ελληνικό Ινστιτούτο για την RE&CBT στην Αθήνα (επίσημα αναγνωρισμένο κέντρο RE&CBT από το Ινστιτούτο Albert Ellis της Νέας Υόρκης). Επίσης, είναι ειδικευμένη στον συντονισμό βιωματικών ομάδων από την Εταιρεία για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία στη Θεσσαλονίκη.

Εργάζεται ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο για την RE&CBT. Επίσης, στον ίδιο χώρο είναι υπεύθυνη για την ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων σε συνεργασία με τη διευθύντρια και επιστημονική επόπτρια του Ινστιτούτου Δρ. Χ. Κωστογιάννη.

Παλαιότερα έχει εργαστεί στο Κέντρο Πρόληψης "Πυξίδα" στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει συνεργαστεί ως ψυχολόγος-ερευνήτρια και ως προσκεκλημένη ομιλήτρια με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα ψυχικής υγείας που αφορούν την εφαρμογή της Λογικοθυμικής Συμπεριφορικής Θεωρίας στην Ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική, στην Εκπαίδευση, στο Coaching και σε άλλα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας.

 

Επιστημονικά Ενδιαφέροντα: Ψυχολογική θεωρία, έρευνα και παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ενήλικες, μέθοδοι αξιολόγησης ψυχολογικών προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, συμβουλευτική ψυχολογία & ψυχοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους

 

 

Σεμινάρια για επιστήμονες

Σεμινάρια για το κοινό