logo recbt


   Θυγατρικό εκπαιδευτικό κέντρο του Ινστιτούτου Albert Ellis   

Προσωπικό

Καταγραφή 2

 

Χρυσούλα Κωστογιάννη (Ph.D., RE&CBT, Ellis Scholar)

Διευθύντρια και Επόπτρια Επιστημονικών και Επαγγελματικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης

Η Δρ. Χρυσούλα Κωστογιάννη σπούδασε Ψυχολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου πήρε πτυχίο Ψυχολογίας (Bachelor of Science, 1986) από το Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας, το μεταπτυχιακό της Δίπλωμα Ψυχολογίας (Μaster of Αrts, 1991) και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή (Doctorate of Philosophy, 1994) στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης στην Κλινική και Σχολική Ψυχολογία. Ολοκλήρωσε την μετα-διδακροτική κλινική της εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Albert Ellis της Νέας Υόρκης, όπου και εκπόνησε την μεταδιδακτορική της διατριβή (Post-Doctorate) στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Rational Emotive Behaviour Therapy) το 2000. Από το 2003, διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής και Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, το οποίο αποτελεί θυγατρικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ινστιτούτου Albert Ellis. Η Δρ. Κωστογιάννη εποπτεύει επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ειδικά ψυχολόγους και ψυχιάτρους ως μέρος της Εκπαίδευσης στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία στην Αθήνα και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας σε άλλα διεθνή θυγατρικά κέντρα.

Από το 1995 μέχρι το 2012, ήταν Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Τμήματος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College), όπου δίδασκε μαθήματα εφαρμοσμένης ψυχολογίας, όπως Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων, Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων, Συμβουλευτική Ψυχολογία και Μέθοδοι Ψυχοθεραπείας, Ψυχομετρία, Αξιολόγηση Προσωπικότητας και Ικανοτήτων, Θεωρίες Προσωπικότητας, Ανθρώπινη Διαφορετικότητα, Διαχείριση του Στρές. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2013, διορίστηκε Διευθύντρια των προγραμμάτων Ψυχολογίας στο Ελληνοαμερικανικό Πανεπιστήμιο/Κολλέγιο, όπου ανέλαβε και την λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος της κλινικής ψυχολογίας, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013 - 2014, κατείχε το αξίωμα της Επικεφαλής Ψυχολογίας (Chair of Psychology) στο Ελληνοαμερικάνικο Πανεπιστήμιο/Κολέγιο Αθηνών. Επιπλέον, το 2013-2014, ίδρυσε το Κέντρο Συμβουλευτικής του Ελληνοαμερικάνικου Πανεπιστημίου/Κολεγίου Αθηνών, υπό την δική της διεύθυνση. Η Δρ. Κωστογιάννη παρουσιάζει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο και ερευνά την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας, σε ένα εύρος θεμάτων συμπεριλαμβανομένων των πολιτισμικών παραγόντων στην ψυχοπαθολογία, του θυμού, της κατάθλιψης, των διαταραχών διατροφής κ.α. Στο πλαίσιο της Κλινικής Ψυχολογίας είναι ειδικός στην ατομική και ομαδική Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, συμβουλευτική και coaching καθώς και στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία/ συμβουλευτική ζευγαριών. Η Δρ. Κωστογιάννη εργάζεται ως ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια με άτομα, ομάδες και ζευγάρια σε διάφορα κοινωνικο-συναισθηματικά και συμπεριφορικά ζητήματα. Έχει συνεργαστεί ως εξωτερική σύμβουλος με μέλη της διεύθυνσης διάφορων οργανισμών, με στόχο την προώθηση επαγγελματικής ικανοποίησης και βέλτιστη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Παράλληλα, ειδικεύεται στην ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση ακαδημαϊκών δυσκολιών, δυσκολιών μάθησης και διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και συναισθηματικών-κοινωνικών-συμπεριφορικών δυσκολιών και παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εξέλιξης σε εφήβους και ενήλικες. Στο πλαίσιο της Σχολικής Ψυχολογίας, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία ως εξωτερική σύμβουλος πολλών σχολείων κατά τα τελευταία 20 χρόνια με παρουσιάσεις εργαστήρια για γονείς και δασκάλους σε θέματα γονεϊκής αποτελεσματικότητας, συνειδητοποίησης, και παρέμβασης των γονέων σε θέματα που ποικίλουν από τη γονεϊκή ενημερότητα θεμάτων παιδικής και εφηβικής ηλικίας έως εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις γονέων και εκπαιδευτικών (π.χ. coaching, διαχείριση θυμού, δεξιότητες επικοινωνίας). Η Δρ. Κωστογιάννη είναι αναγνωρισμένη Σχολική Ψυχολόγος από τη Πολιτεία της Νέας Υόρκης από το 1990 ενώ παράλληλα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και Διεθνές Μέλος του American Psychological Association.

Από το 1994 ιδιωτεύει στην περιοχή Αμαρουσίου, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Ελληνικό κράτος. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και κατοικεί στην Αθήνα.

 

 

Άννα-Μαρία Πλέσσα (DPsych, RECBT)
Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Επαγγελματίας RECBT
Συντονίστρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών

Η Δρ. Άννα-Μαρία Πλέσσα είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

Η ακαδημαϊκή της κατάρτιση και η κλινική της εμπειρία μετράει περισσότερο από δέκα έτη και εκτείνεται στους τομείς της ψυχολογικής νευροεπιστήμης, της κλινικής ψυχολογίας, συμβουλευτικής ψυχολογίας, και ψυχοθεραπείας.

Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor (BSc) στην Ψυχολογία με Νευροεπιστήμη (University of Westminster, UK, 2009), μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στην Κλινική Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο La Salle, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ, 2011), επιπλέον μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (MSc) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (City, University of London, UK, 2014) και Επαγγελματικού Διδακτορικού (DPsych) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (City, University of London, UK, 2020). Το χαρτοφυλάκιο της διδακτορικής της διατριβής επικεντρώθηκε κυρίως στους τομείς της συμβουλευτικής ψυχολογίας και της ψυχικής υγείας στα πλαίσια της επιβλαβούς χρήσης ουσιών, ενώ η διδακτορική της έρευνα χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία θεμελιωμένης θεωρίας (grounded theory methodology) προκειμένου να διερευνήσει και να οριοθετήσει τα συστατικά μέρη της διαδικασίας θεραπευτικής αλλαγής όπως την βιώνουν οι ασθενείς ψυχοθεραπείας που ανακάπτουν από επιβλαβή χρήση ουσιών.

Η Δρ. Πλέσσα είναι επίσης πτυχιούχος και πλήρως πιστοποιημένη στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (Rational Emotive & Cognitive Behavior Therapy, RECBT) από το Ελληνικό Ινστιτούτο για την RECBT στην Αθήνα (επίσημα αναγνωρισμένο κέντρο RECBT από το Ινστιτούτο Albert Ellis της Νέας Υόρκης) και συνεργάτης αυτού από το έτος 2013.

Η Δρ. Πλέσσα έχει εμπειρία αρκετών χρόνων, συνεργαζόμενη με διάφορες ομάδες ασθενών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (του Ην. Βασιλείου), με διεθνή κέντρα ημερήσιας φροντίδας για γνωστική αποκατάσταση, ιδιωτικά νοσοκομεία, κοινοτικές υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών και του αλκοόλ, υπηρεσίες σχολικής συμβουλευτικής, και εξωτερικά ιδρύματα ψυχοθεραπείας. Στα περιστατικά που έχουν εξεταστεί μέσα σε αυτή την περίοδο περιλαμβάνονται παιδιά, εφήβοι, ενήλικες, και μεγαλύτεροι ενήλικες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συναισθηματικές, συμπεριφορικές, μαθησιακές, νευρολογικές δυσκολίες, αλλά και δυσκολίες με την προσωπικότητά τους (π.χ. κατάθλιψη, άγχος, κοινωνικό άγχος, κρίσεις πανικού,  ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές (OCD), διαταραχές μετατραυματικού στρες (PTSD), σεξουαλική κακοποίηση, διαταραχές διατροφής και εικόνας του σώματος, σχιζοφρένεια, κατάχρηση ουσιών, εσκεμμένος αυτοτραυματισμός, απώλεια και πένθος, δυσκολίες διαπροσωπικών σχέσεων, προβλήματα υπογονιμότητας, εργασιακό στρες, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), δυσλεξία, Άσπεργκερ, άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας). Ο τρόπος εργασίας της είναι θερμός και συνεργατικός, και ενσωματώνει τεκμηριωμένες ανθρωπιστικές-υπαρξιακές αρχές μαζί με γνωστικές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις, καθώς και πρακτικές σχετικά με την προσκόλληση της ανάπτυξης και αλλαγής της προσωπικότητας, με τρόπο ο οποίος στοχεύει στο να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε θεραπευόμενου ξεχωριστά και το στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας. Είναι σε θέση να συνεργαστεί με τους πελάτες της στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Η Δρ. Πλέσσα είναι Εγκεκριμένη Ψυχολόγος από το Συμβούλιο Επαγγελμάτων Υγείας και Περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο (HCPC Αριθμός Επαγγελματικού Μητρώου: PYL039710), Πιστοποιημένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος από την Βρετανική Ψυχολογική Κοινότητα (BPS / CPsychol Αριθμός Πιστοποίησης: 239867), καθώς και Συνεργαζόμενο Μέλος της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Ψυχολογίας (Αριθμός μέλους APA: 29637509). Επιπλέον, είναι πιστοποιημένη και εγγεγραμμένη στην Βρετανική Ψυχολογική Κοινότητα (BPS) του Ηνωμένου Βασιλείου ως Διαπιστευμένη Χρήστρια Ψυχομετρικής Αξιολόγησης στους τομείς της Επαγγελματικής Ικανότητας και Προσωπικότητας (Αριθμός μέλους RQTU: 239867).

Παραμένει ενεργή και ενημερωμένη στον τομέα ειδίκευσής της συμμετέχοντας σε επιμορφωτικά προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω τακτικής παρακολούθησης ψυχό-εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εργαστηρίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έγκειται στη χρήση ποιοτικών μεθόδων (κυρίως θεμελιωμένων θεωριών και ερμηνευτικών-φαινομενολογικών προσεγγίσεων ποιοτικής επιστημονικής έρευνας) για τη μελέτη εφαρμοσμένων ψυχολογικών και ψυχοθεραπευτικών θεμάτων, όπως: η κατανόηση της ψυχικής δυσφορίας μέσω υπαρξιακών αγωνιών και προβλημάτων που συνδέονται στενά με διαταραγμένη μορφή προσκόλλησης σε πρώιμα και μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης, οι μετατραυματικοί παράγοντες ανάπτυξης, η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής συμβολής των ζώων συντροφιάς, και η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) σε ενδοπροσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο ανάπτυξης ανθρώπινων σχέσεων.

Τύπος Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας

Η Δρ. Πλέσσα παρέχει:

 • Βραχυπρόθεσμη θεραπεία (από 6 έως 24 συνεδρίες)
 • Μακροπρόθεσμη θεραπεία (από 1 έως 3 έτη)

Προφίλ Θεραπευόμενων

Η Δρ. Πλέσσα εργάζεται με:

 • Ενήλικα άτομα
 • Έφηβους
 • Ζευγάρια
 • Οικογένειες και άλλες ομάδες (π.χ. ομάδες ατόμων που σχηματίζονται γύρω από ένα κοινό θέμα θεραπευτικού ενδιαφέροντος)

Τομείς Εξειδίκευσης

 • Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
 • Ομαδική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
 • Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Επιβλαβής Χρήσης Ουσιών
 • Ψυχομετρική Αποτίμηση και Αξιολόγηση
 • Κατασκευή και Ερμηνεία Γενεογραμμάτων
 • Αξιολόγηση και Θεραπευτική Παρέμβαση Πρώιμων Δεσμών Προσκόλλησης (Attachment Bonds)
 • Πλήρης αξιολόγηση και θεραπευτική παρέμβαση στα πλαίσια του μοντέλου Λογικοθυμικής & Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας

Συγκεκριμένα θέματα:

Η Δρ. Πλέσσα εργάζεται με ένα ευρύ φάσμα ψυχοθεραπευτικών θεμάτων, όπως:

 • Συναισθηματικές δυσκολίες (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, ντροπή, ενοχή, πλήγωμα, θυμός, ζήλια)
 • Δυσκολίες Διαπροσωπικών Σχέσεων (π.χ., θέματα οικειότητας, επικοινωνιακές συγκρούσεις)
 • Υπαρξιακές ανησυχίες και δυσκολίες που αφορούν τα μεταβατικά στάδια της ζωής
 • Πένθος
 • Ιστορικά σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας
 • Διαταραχή μετατραυματικού στρες
 • Διαταραχές διατροφής και προβλήματα εικόνας του σώματος
 • Επιβλαβή χρήση ουσιών / εξάρτηση
 • Ψύχωση / Σχιζοφρένεια
 • Ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα
 • Κρίσεις πανικού
 • Κοινωνικό άγχος
 • Τελειομανία
 • Αναβλητικότητα / Θέματα Κινητοποίησης
 • Ακαδημαϊκή υποεπίδοση
 • Εργασιακό στρες
 • Εκμάθηση δεξιοτήτων επικοινωνίας και διεκδικητικής συμπεριφοράς
 • Εκμάθηση δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων
 • Πεποιθήσεις και συναισθήματα ανεπάρκειας
 • Θέματα αυτο-αποδοχής και έλλειψης αυτοπεποίθησης
 • Προσωπική ανάπτυξη

Η Δρ. Πλέσσα παρέχει συνεδρίες σε ατομικό, ομαδικό, οικογενειακό και ζεύγους επίπεδο μέσω συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο και μέσω Skype ή Zoom.

Για να κανονίσετε ένα ραντεβού με την Δρ. Πλέσσα, επικοινωνήστε στο τηλ. 6944438843, ή στο e-mail amplessa@gmail.com ή στο:

Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής & Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας

Αριστείδου 3, 151 22, Μαρούσι, Αττική

Τηλέφωνο: 210 6128950

Ηλ. ταχυδρομείο: info@recbt.gr

  

 

Σεμινάρια για επιστήμονες

Σεμινάρια για το κοινό