logo recbt


   Θυγατρικό εκπαιδευτικό κέντρο του Ινστιτούτου Albert Ellis   

Μονάδα Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης

 

Σκέψου με ορθολογικό τρόπο για να αισθάνεσαι και να συμπεριφέρεσαι καλύτερα!

 

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλέστε στο 210 6142110 / 210 6128950 ή στείλτε μας e-mail στο info@recbt.gr

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Υπηρεσίες για Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Ειδικούς Αγωγής Υγείας Παιδιών/Εφήβων

 

1. Αξιολόγηση και διάγνωση δυσκολιών σε παιδιά και εφήβους μέσω πολλαπλών μεθόδων (συνέντευξη, παρατήρηση, ερωτηματολόγια, ψυχομετρικά εργαλεία).


2. Ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων.


3. Ομαδική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων.


4. Επαγγελματική Αξιολόγηση, Καθοδήγηση και Ανάπτυξη Σταδιοδρομίας σε εφήβους, φοιτητές και ενήλικες.

______________________________________________________________________________________________________________________________________1. Αξιολόγηση & διάγνωση παιδιών και εφήβων μέσω πολλαπλών μεθόδων

 

Η αξιολόγηση διεξάγεται μέσω έγκυρων ψυχομετρικών εργαλείων (τεστ, κλίμακες ερωτηματολόγιο, κατάλογοι κ.α.), συνέντευξης και συζήτησης με όλα τα μελη της οικογένειας και τους σημαντικούς άλλους (π.χ. εκπαιδευτικούς, ειδικούς αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων) και μέσω παρατήρησης συμπεριφοράς.

Παρέχεται αξιολόγηση ποικίλων τομέων ατομικής λειτουργικότητας - νοητικού δυναμικού, σχολικής επίτευξης, γνωστικής, κοινωνικής και συναισθηματικής λειτουργικότητας παιδιών και εφήβων- σε συνδυασμό με πληροφορίες που συλλέγονται από γονείς, εκπαιδευτικούς ή και ειδικούς αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων. Επιπλέον, αξιοποιούνται πληροφορίες ιστορικού ψυχικής και σωματικής υγείας καθώς και δείγματα σχολικής εργασίας του παιδιού/του εφήβου. Το σύνολο των παραπάνω πληροφοριών ενσωματώνονται σε περιεκτική αξιολόγηση των δυσκολιών και δυνατοτήτων του ατόμου.

Στο τέλος κάθε αξιολόγησης, παρέχεται λεπτομερής και περιεκτική αναφορά. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους και θεραπευτικές παρεμβάσεις ή και διευκολύνσεις

Μερικά από τα ψυχομετρικά εργαλεία που αξιοποιούνται είναι: Η Νοομετρική συστοιχία WISC-III/IV/V, WAIS III/IV, Μαθησιακή Αξιολόγηση με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα και άλλα τεστ μαθησιακής επίτευξης (π.χ. Αθηνά Τεστ, WRAT 4, WIAT III), δοκιμασίες γνωστικής και αντιληπτικής επεξεργασίας όπως η δοκιμασία Visual Aural Digit Span (γνωστική δοκιμασία), οι δοκιμασίες οπτικοκινητικής ωριμότητας Bender- Gestalt ΙΙ και Visual Motor Integration Beery-Buktenica, προβολικές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της προσωπικότητας (π.χ. Child Apperception Test, Thematic Apperception Test) και άλλες εμπειρικά βασισμένες (e.g., Beck Youth Inventory II – Self Concept, Anxiety, Depression, Anger, Disruptive Behavior, Minnesota Multiphasic Personality Inventory Adolescent Version, etc.), κλίμακες ερωτηματολόγια κοινωνικοσυναισθηματικής και συμπεριφορικής λειτουργικότητας και προσαρμογής (π.χ. δοκιμασία Achenbach). Κάθε αξιολόγηση είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε παιδιού και εφήβου και μπορεί να περιλαμβάνει επίσκεψη στο σχολείο ή και διαβούλευση με τον/την εκπαιδευτικό ή/και τον ειδικό αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων. Επιπλέον, οι ψυχοπαιδαγωγικές μας αξιολογήσεις παρέχουν συστάσεις οι οποίες αξιοποιούνται στο σχολικό πλαίσιο, σε δημόσιες (π.χ. ΚΕΔΔΥ) και άλλες ιδιωτικές υπηρεσίες και για την παροχή διευκολύνσεων στο πλαίσιο Ελληνικών και διεθνών ιδιωτικών φορέων και θεσμών (π.χ. Learning Support Centers, International Schools, International Baccalaureate programs, Κολέγια και Πανεπιστήμια).

 

Η συνολική αξιολόγηση διαρκεί περίπου 4-6 ώρες και το κόστος ξεκινά από 500 €.

Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, ή και στις δύο γλώσσες.

Οι συναντήσεις αξιολόγησης διεξάγονται κατόπιν ραντεβού με τη γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ. 210 6142110 & 2106128950 ή και στο e-mail info@recbt.gr

 _____________________________________________________________________________________

 

2. Ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων

 

Η ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία παρέχεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς αγωγής υγείας σύμφωνα με τη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Προσέγγιση του Albert Ellis (http://albertellis.org/rebt-in-the-context-of-modern-psychological-research/).

Πρόκειται για μια σχετικά σύντομη σε διάρκεια θεραπεία (ανάλογα με την περίπτωση) με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα (Ellis & Bernard, 2006).

Η ατομική συμβουλευτική και θεραπεία παρέχει στα παιδιά και στους εφήβους τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρειάζονται για τη συναισθηματική τους υγεία, την απόκτηση δεξιοτήτων καλύτερου ελέγχου της συμπεριφοράς τους και την υιοθέτηση μιας ορθολογικής, έξυπνης, στάσης και σκέψης στην καθημερινή τους ζωή.

Η Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια αποτελεσματική προληπτική και θεραπευτική προσέγγιση που συμβάλλει ενεργητικά στην ευημερία των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας/συμβουλευτικής αντιμετωπίζονται ζητήματα καθημερινής ζωής όπως αποδοχή εαυτού και αυτοπεποίθηση, επικοινωνία, ψυχολογικές αντοχές και ψυχολογική πειθαρχία, διαπροσωπικές σχέσεις, μεταβατικές συνθήκες ζωής (π.χ. μετακόμιση, διαζύγιο), πένθος, δυσκολίες προσαρμογής. Η ατομική Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία εφαρμόζεται σύμφωνα με το αναπτυξιακό στάδιο και την ηλικία του παιδιού/εφήβου. Υπάρχουν δεδομένα (βλ. Ellis & Bernard, 2006. Joyce, 2006. Vernon, 2009a. Vernon & Bernard, 2006) που δείχνουν ότι η Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο δυσκολίες και διαταραχές που σχετίζονται με το στρες και το άγχος, το θυμό, τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας/παρορμητικότητας, την κατάθλιψη, τους ιδεοψυχαναγκασμούς, την προκλητική συμπεριφορά και την επιθετικότητα, το μετατραυματικό στρες, τις διαταραχές διατροφής, τις πεποιθήσεις που συνδέονται με τη χρήση ουσιών και άλλες αποκλίσεις όπως ο εκφοβισμός και άλλες μορφές βίας, οι δυσκολίες μάθησης, η σχολική υποεπίδοση και αποτυχία, η εφηβική εγκυμοσύνη, ο αυτοτραυματισμός, η αναποφασιστικότητα, το σκασιαρχείο, η χαμηλή αντοχή στην καθημερινή δυσφορία και άλλα ζητήματα.

 

Οι συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής και θεραπείας παιδιών και εφήβων διαρκούν 50 λεπτά και το κόστος ξεκινά από 30 € ανά συνεδρία, ανάλογα με τον θεραπευτή. Επίσης, κατά την πρώτη συνάντηση, χορηγείται σειρά εργαλείων αξιολόγησης με επιπρόσθετο κόστος 40 €. Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική για τη διαδικασία της διάγνωσης και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της ατομικής θεραπείας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Οι ατομικές συναντήσεις θεραπείας/συμβουλευτικής διεξάγονται κατόπιν ραντεβού με τη γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ. 210 6142110 & 210 6128950 ή και στο e-mail info@recbt.gr

 

Βιβλιογραφία
Ellis, A., & Bernard, M. E. (Eds.). (2006). Rational emotive behavioral approaches to childhood disorders. New York: Springer.

Joyce, M. R. (2006). A developmental, Rational-Emotive Behavioral approach for working with parents. Στο A. Ellis & M. E.Bernard (Eds.), Rational-Emotive Behavioral approaches to childhood disorders (σ. 177-211). New York: Springer.

Vernon, A. (2009). Counseling children and adolescents (4th Ed.). Denver, CO: Love Publishing.

Vernon, A., & Bernard, M. E. (2006). Applications of REBT in schools: Prevention, promotion, intervention. Στο A. Ellis & M.E. Bernard (Eds.), Rational emotive behavioral approaches to childhood disorders (σ. 415-460). New York: Springer. 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 


3. Ομαδική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων

 

Η ομαδική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία παρέχεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς αγωγής υγείας παιδιών/εφήβων σύμφωνα με τη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Προσέγγιση του Albert Ellis
(http://albertellis.org/rebt-in-thecontext-of-modernpsychological-research/).

Πρόκειται για μια σχετικά σύντομης διάρκεια θεραπεία (ανάλογα με την περίπτωση) με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα (Ellis & Bernard, 2006).

Η ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία, μέσω της ομαδικής δυναμικής παρέχει στα παιδιά και στους εφήβους τις τεχνικές που χρειάζονται για τη συναισθηματική τους υγεία, τη βελτίωση των διαπροσωπικών τους δεξιοτήτων, την απόκτηση καλύτερου ελέγχου της συμπεριφοράς τους και την υιοθέτηση μιας ορθολογικής, έξυπνης, στάσης και σκέψης στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης στο πλαίσιο της ομάδας, τα παιδιά και οι έφηβοι διδάσκονται κοινωνικές και άλλες διαπροσωπικές δεξιότητες για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους καθώς και για τη διαχείριση δύσκολων διαπροσωπικών καταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική προσέγγιση, παρέχει στα παιδιά και τους εφήβους τη δυνατότητα για αμφισβήτηση και αλλαγή των μη ορθολογικών πεποιθήσεών τους εξαιτίας των οποίων συνήθως μπορεί να εκδηλώνουν μη υγιείς συμπεριφορές όπως ο σχολικός εκφοβισμός κ.α.

Τα οφέλη της ομαδικής συμβουλευτικής και θεραπείας συμπεριλαμβάνουν την επέκταση και την οικοδόμηση των αποτελεσμάτων που έχουν αποκτηθεί από την ατομική θεραπεία, βοηθώντας και εκπαιδεύοντας το παιδί και τον έφηβο να υιοθετήσει έναν ορθολογικό, έξυπνο, τρόπο σκέψης με θετικά αποτελέσματα στη συναισθηματική και συμπεριφορική του λειτουργικότητα σε κάθε κοινωνικά σημαντικό πλαίσιο (π.χ. σχολείο, σπίτι).

Αντιμετωπίζονται ζητήματα και δυσκολίες παρόμοια/ες με αυτά/ές που αναφέρονται παραπάνω στο κεφάλαιο «Ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών αγωγής υγείας». Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ομαδική Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα στις κοινωνικοσυναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών και των εφήβων (πβ. Terjesen & Esposito, 2006) ενώ τα αποτελέσματα είναι συχνά θετικότερα όταν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν ομάδες εκπαίδευσης για τη διαχείριση δυσκολιών παιδικής και εφηβικής ηλικίας καθώς και για ζητήματα ψυχικής υγείας στο σπίτι και στο σχολείο αντίστοιχα (Joyce, 2006. Trip, Vernon, & McMahon, 2007. Vernon & Bernard, 2006).

 

Οι συναντήσεις ομαδική συμβουλευτικής και θεραπείας παιδιών και εφήβων διαρκούν 50 λεπτά και το κόστος είναι 30 € ανά συνεδρία. Επίσης, κατά την πρώτη συνάντηση, χορηγείται σειρά εργαλείων αξιολόγησης με επιπρόσθετο κόστος 40 € ανά μέλος της ομάδας. Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική για τη διαδικασία της διάγνωσης και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της ομαδικής θεραπείας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Οι ομαδικές συναντήσεις θεραπείας/συμβουλευτικής διεξάγονται κατόπιν ραντεβού με τη γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ. 210 6142110 & 210 6128950 ή και στο e-mail info@recbt.gr

 

Βιβλιογραφία
Ellis, A., & Bernard, M. E. (Eds.). (2006). Rational emotive behavioral approaches to childhood disorders. New York: Springer.

Joyce, M. R. (2006). A developmental, Rational-Emotive Behavioral approach for working with parents. Στο A. Ellis & M.E. Bernard (Eds.), Rational emotive behavioral approaches to childhood disorders (σ. 177-211). New York: Springer.

Terjesen, M. D. & Esposito, M. A. (2006). Rational-Emotive Behavior Group Therapy with children and adolescents. Στο A. Ellis & M.E. Bernard (Eds.), Rational-Emotive Behavioral approaches to childhood disorders (σ. 385-414). New York: Springer.

Trip, S., Vernon, A., & McMahon, J. (2007). Effectiveness of Rational-Emotive Education: A quantitative meta-analytical study. Journal of Cognitive and Behavioural Psychotherapies, 7, 81-93.

Vernon, A., & Bernard, M. E. (2006). Applications of REBT in schools: Prevention, promotion, intervention. Στο A. Ellis & M.E. Bernard (Eds.), Rational-Emotive Behavioral approaches to childhood disorders (σ. 415-460). New York: Springer.

______________________________________________________________________________________________________________________________________4. Αξιολόγηση, Προσανατολισμός και Ανάπτυξη Σταδιοδρομίας σε εφήβους, φοιτητές και ενήλικες

 

Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται σε ανάγκες εφήβων, φοιτητών και ενηλίκων που χρειάζονται καθοδήγηση για καλύτερη κατανόηση και λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων καθώς και για διαχείριση σχετικών δυσκολιών. Περιλαμβάνει πέντε συναντήσεις αξιολόγησης και καθοδήγησης επαγγελματικού προσανατολισμού για εφήβους, φοιτητές και ενήλικες.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αξιολόγησης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής αξιοποιούνται δύο τρόποι αξιολόγησης και παρέμβασης: α) μια ποσοτική δοκιμασία (η δοκιμασία ΑΡΙΣΤΟΝ: http:// computeracademy. gr/page2.html) καθώς και άλλα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στην αγγλική γλώσσα (π.χ. 16PF, Myers Briggs) και, β) μια ποιοτική δοκιμασία (το Κοινωνικογνωστικό πλαίσιο αξιολόγησης και συμβουλευτικής των Lent, Brown και Hackett, 1994) σε συνδυασμό με τη Λογικοθυμική και Γνωσιακή προσέγγιση η οποία έχει χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα στη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού (π.χ. Richman, 1993).

Η δοκιμασία ΑΡΙΣΤΟΝ είναι ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο κατασκευάστηκε από την εταιρεία Computer Academy Ltd. Σκοπός της δοκιμασίας είναι η αξιολόγηση της προσωπικότητας, των κλίσεων, των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων του ατόμου με σκοπό την καλύτερη δυνατή επιλογή επαγγέλματος και λήψης αποφάσεων. Μέσω της παραπάνω αξιολόγησης, το άτομο μπορεί να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα επαγγέλματα και τις σπουδές που του ταιριάζουν περισσότερο. Αυτό θα το βοηθήσει να αποφασίσει καλύτερα και ορθότερα για το μέλλον του. Η δοκιμασία ΆΡΙΣΤΟΝ απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, σε φοιτητές και σε ενήλικες που επιθυμούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες τους για σπουδές σε πανεπιστημιακό επίπεδο και σε ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις κλίσεις και τις ικανότητές τους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μία και μόνο δοκιμασία δεν επαρκεί για την κατανόηση ολόκληρου του εαυτού και των ικανοτήτων του. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία επιπρόσθετη ποιοτική αξιολόγηση που το βοηθά να αποφασίσει ορθότερα και να μάθει τον εαυτό καλύτερα.

Συγκεκριμένα, το Κοινωνικογνωστικό πλαίσιο αξιολόγησης και συμβουλευτικής (Lent, Brown, & Hackett, 1994) περιλαμβάνει την αξιολόγηση της αυτοαποτελεσματικότητας (πόσο το άτομο πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει στον τομέα που επιλέγει), των προσδοκιών για το μέλλον (πόσο το άτομο πιστεύει ότι αυτό που επιλέγει θα έχει τα τελικά αποτελέσματα που θέλει), των ενδιαφερόντων (οι δραστηριότητες και τα επαγγέλματα που ενδιαφέρουν πραγματικά το άτομο), της πρόθεσης να επιλέξει (αν έχει σκοπό να επιλέξει τη συγκεκριμένη επιλογή) καθώς και των εμποδίων και της υποστήριξης που το άτομο αντλεί από τον εαυτό και το περιβάλλον του. Η αξιολόγηση αυτή αξιοποιεί τα αποτελέσματα της δοκιμασίας ΑΡΙΣΤΟΝ, βοηθά το άτομο να θέσει άμεσα στόχους για την επίτευξη τους και του παρέχει τρόπους να ανακαλύψει και να διαχειριστεί τα εμπόδια που αντιμετωπίζει καθώς και να αξιοποιήσει την υποστήριξη που διαθέτει για να ενισχύσει τις πιθανότητες επαγγελματικής και εκπαιδευτικής επιτυχίας και ικανοποίησης.

 

Το κόστος μίας συνολικής αξιολόγησης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας είναι 250 €. Για να κλείσετε ένα πρώτο ραντεβού για μια συνάντηση αφιερωμένη στην αξιολόγηση και τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Ινστιτούτου στο 210 6142110 & 210 6128950 ή στο e-mail info@recbt.gr

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που προκύψουν άλλες δυσκολίες του ατόμου κατά την αξιολόγηση (π.χ. συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες) προτείνονται επιπλέον συναντήσεις σε συνεργασία με το άτομο και την οικογένεια.

 

Βιβλιογραφία
Lent, R. W., Brown, S. D., & Hackett, G. (1994). Toward a unifying social cognitive theory of career and academic interest, choice, and performance. [Monograph]. Journal of Vocational Behavior, 45(1), 79-122.

Richman, D. R. (1993). Cognitive career counseling: A Rational-Emotive approach to career counseling. Journal of Rational-Emotive and Cognitive Behavior Therapy, 11(2), 91-108.


______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Χρυσούλα Κωστογιάννη (Ph.D., RECBT, Ellis Scholar)

Διευθύντρια και Επόπτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου για τη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία

Η Δρ. Χρυσούλα Κωστογιάννη σπούδασε Ψυχολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου πήρε πτυχίο Ψυχολογίας (Bachelor of Science, 1986) από το Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας, το μεταπτυχιακό της Δίπλωμα Ψυχολογίας (Μaster of Αrts, 1991) και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή (Doctorate of Philosophy, 1994) στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης στην Κλινική και Σχολική Ψυχολογία. Ολοκλήρωσε την μετα-διδακροτική κλινική της εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Albert Ellis της Νέας Υόρκης, όπου και εκπόνησε την μεταδιδακτορική της διατριβή (Post-Doctorate) στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Rational Emotive Behaviour Therapy) το 2000. Από το 2003, διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής και Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, το οποίο αποτελεί θυγατρικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ινστιτούτου Albert Ellis. Η Δρ. Κωστογιάννη εποπτεύει επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ειδικά ψυχολόγους και ψυχιάτρους ως μέρος της Εκπαίδευσης στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία στην Αθήνα και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας σε άλλα διεθνή θυγατρικά κέντρα.

Από το 1995 μέχρι το 2012, ήταν Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Τμήματος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College), όπου δίδασκε μαθήματα εφαρμοσμένης ψυχολογίας, όπως Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων, Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων, Συμβουλευτική Ψυχολογία και Μέθοδοι Ψυχοθεραπείας, Ψυχομετρία, Αξιολόγηση Προσωπικότητας και Ικανοτήτων, Θεωρίες Προσωπικότητας, Ανθρώπινη Διαφορετικότητα, Διαχείριση του Στρές. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2013, διορίστηκε Διευθύντρια των προγραμμάτων Ψυχολογίας στο Ελληνοαμερικανικό Πανεπιστήμιο/Κολλέγιο, όπου ανέλαβε και την λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος της κλινικής ψυχολογίας, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013 - 2014, κατείχε το αξίωμα της Επικεφαλής Ψυχολογίας (Chair of Psychology) στο Ελληνοαμερικάνικο Πανεπιστήμιο/Κολέγιο Αθηνών. Επιπλέον, το 2013-2014, ίδρυσε το Κέντρο Συμβουλευτικής του Ελληνοαμερικάνικου Πανεπιστημίου/Κολεγίου Αθηνών, υπό την δική της διεύθυνση. Η Δρ. Κωστογιάννη παρουσιάζει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο και ερευνά την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας, σε ένα εύρος θεμάτων συμπεριλαμβανομένων των πολιτισμικών παραγόντων στην ψυχοπαθολογία, του θυμού, της κατάθλιψης, των διαταραχών διατροφής κ.α.. Στο πλαίσιο της Κλινικής Ψυχολογίας είναι ειδικός στην ατομική και ομαδική Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, συμβουλευτική και coaching καθώς και στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία/ συμβουλευτική ζευγαριών. Η Δρ. Κωστογιάννη εργάζεται ως ψυχολόγος με άτομα, ομάδες και ζευγάρια σε διάφορα κοινωνικο-συναισθηματικά και συμπεριφορικά ζητήματα. Έχει συνεργαστεί ως εξωτερική σύμβουλος με μέλη της διεύθυνσης διάφορων οργανισμών, με στόχο την προώθηση επαγγελματικής ικανοποίησης και βέλτιστη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Παράλληλα, ειδικεύεται στην ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση ακαδημαϊκών δυσκολιών, δυσκολιών μάθησης και διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και συναισθηματικών-κοινωνικών-συμπεριφορικών δυσκολιών και παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εξέλιξης σε εφήβους και ενήλικες. Στο πλαίσιο της Σχολικής Ψυχολογίας, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία ως εξωτερική σύμβουλος πολλών σχολείων κατά τα τελευταία 20 χρόνια με παρουσιάσεις εργαστήρια για γονείς και δασκάλους σε θέματα γονεϊκής αποτελεσματικότητας, συνειδητοποίησης, και παρέμβασης των γονέων σε θέματα που ποικίλουν από τη γονεϊκή ενημερότητα θεμάτων παιδικής και εφηβικής ηλικίας έως εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις γονέων και εκπαιδευτικών (π.χ. coaching, διαχείριση θυμού, δεξιότητες επικοινωνίας). Η Δρ. Κωστογιάννη είναι αναγνωρισμένη Σχολική Ψυχολόγος από τη Πολιτεία της Νέας Υόρκης από το 1990 ενώ παράλληλα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και Διεθνές Μέλος του American Psychological Association.

Από το 1994 ιδιωτεύει στην περιοχή Αμαρουσίου, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Ελληνικό κράτος. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και κατοικεί στην Αθήνα.

Δημήτρης Κατσίκης (Ph.D., RECBT)

Συντονιστής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ινστιτούτου για την RECBT

Ο Δημήτρης Κατσίκης είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος Ψυχολογίας από τον Τομέα Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας (Ph.D.) του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε τον έλεγχο και την εφαρμογή ενός προγράμματος παρέμβασης συμβουλευτικής ψυχολογίας σύμφωνα με την Κοινωνικογνωστική Θεωρία Σταδιοδρομίας (Lent, Brown, & Hackett, 1994) σε εφήβους μέσης εφηβικής ηλικίας που αξιολογήθηκαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο για αποτυχία ατομικών και επαγγελματικών επιλογών. Ο Δρ. Κατσίκης είναι πιστοποιημένος στη Λογικοθυμική και Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Rational Emotive & Cognitive Behavior Therapy, RECBT) από το Ελληνικό Ινστιτούτο για την RECBT στην Αθήνα (επίσημα αναγνωρισμένο κέντρο RECBT από το Ινστιτούτο Albert Ellis της Νέας Υόρκης). Επίσης, είναι ειδικευμένος στη Λειτουργική Ανάλυση Συμπεριφοράς (Functional Behavior Analysis, F.B.A.) από το Πρότυπο Επιστημονικό Κέντρο Θεραπείας και Ανάλυσης Συμπεριφοράς «ΜΟΝΟΡΟΔΙ» στην Αθήνα και στη Συμβουλευτική Διαδικασία (Counselling Process) από την Εταιρεία για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία στη Θεσσαλονίκη.

Εργάζεται ως Συντονιστής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Ινστιτούτο για την RECBT. Έχει συνεργαστεί ως διδάσκων με το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το Μεσογειακό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και με το Ελληνο-Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα διδάσκοντας μαθήματα σχετικά με την αξιολόγηση παιδιών/εφήβων, την αναπτυξιακή και εξελικτική ψυχολογία, την ψυχολογία δυσκολιών μάθησης, την ψυχοπαθολογία και διάγνωση ενηλίκων/παιδιών/εφήβων και την ηθική/δεοντολογία στην ψυχολογία. Επιπλέον, εργάζεται ως επαγγελματίας ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα ψυχικής υγείας και σε προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν την εφαρμογή της Λογικοθυμικής Συμπεριφορικής Θεωρίας στην Ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική, στην Εκπαίδευση, στο Coaching και σε άλλα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύει μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και είναι κριτής άρθρων στα επιστημονικά περιοδικά Journal of Rational-Emotive and Cognitive-Behavior Therapy και Journal of Evidence-Based Psychotherapies. Είναι μόνιμος συνεργάτης του δικτυακού τόπου www.psychologynow.gr

Επιστημονικά Ενδιαφέροντα: Ψυχολογική θεωρία, έρευνα και παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ενήλικες, μέθοδοι αξιολόγησης ψυχολογικών προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, συμβουλευτική ψυχολογία & ψυχοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους, πηγές υποστήριξης και εμπόδια ψυχολογικής ανάπτυξης, νέες τεχνολογίες και ψυχολογική παρέμβαση

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ελληνικό Ινστιτούτο
Λογικοθυμικής & Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας
Αριστείδου 3, 151 22 Μαρούσι
Τηλέφωνο: 210 6142110
Ηλ. ταχυδρομείο: info@recbt.gr

 


Η αποστολή μας:

Σκοπός μας από την ίδρυση του κέντρου το 2003 είναι να σας παρέχουμε υπεύθυνες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Από το έτος 2013, οργανώσαμε μια σειρά υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς για να εμπλουτίσουμε τις δράσεις του ινστιτούτου. Βασικός μας στόχος είναι να εξοικειώσουμε το κοινό με τη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεωρία και πράξη η οποία σύμφωνα με τις έρευνες (David, Lynn, & Ellis, 2010) διαθέτει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας. 

(http://albertellis.org/rebt-in-the-context-of-modernpsychological-research/)

 


Βιβλιογραφία
David, D., Lynn, S., & Ellis. A. (2010). Rational and irrational beliefs. Implications for research, theory, and practice. New York: Oxford University Press.

 

Σεμινάρια για επιστήμονες